06-23016357
zorg@equivalentcare.nl
2 april 2024 - By :

Davoser blog Zwitserland #3 Magnesium bij astma

Magnesium bij Astma?

Tijdens mijn werk in het NAD, heb ik mogen ervaren dat een patiënt moeilijk te behandelen was, vanwege overgevoeligheid voor luchtwegmedicatie. Wat doe je dan? Dit is vaak de basismedicatie. Deze patiënt reageerde dan wel heel goed op een magnesiuminfuus. Dit was voor mij een reden om er eens wat dieper in te duiken. Wat is magnesium precies? Wat doet het met je longen? Welke mogelijkheden biedt het tijdens een exacerbatie? Waar kan je het allemaal in vinden?  Ik heb hierover de onderstaande artikelen gevonden. Lees maar mee!                   Het gebruik van magnesiumsulfaat (MgSO4) is een van de  vele behandelingsmogelijkheden bij een astma-exacerbatie. Er is nog weinig bekend over de effectiviteit van MgSO4 in vernevelde vorm als aerosol, maar intraveneus toegediend is het effectief gebleken. Een astma-exacerbatie wordt gekenmerkt door een acuut optredende bronchusobstructie op basis van een ontstekingsreactie van de (lagere) luchtwegen. De gebruikelijke therapie bestaat uit toediening van bèta-2-agonisten, vrijwel altijd per inhalatie. Deze is echter niet altijd voldoende om de bronchusobstructie en de inflammatie voldoende te reduceren. MgSO4 is een middel dat mogelijk een aanvullende waarde heeft bij de behandeling van een astma-aanval. Het heeft een relaxerend effect op het gladde spierweefsel. Ook speelt magnesium een rol op het niveau van de cellulaire homeostase en is het betrokken bij het vrijkomen van acetylcholine en histamine. Bovendien heeft het een anti-inflammatoir effect bij volwassenen met astma.   https://www.pil-nascholing.nl/tijdschrift/editie/artikel/t/magnesiumsulfaataerosol-bij-een-astmaaanval#:~:text=Het%20gebruik%20van%20magnesiumsulfaat%20(MgSO,toegediend%20is%20het%20effectief%20gebleken.

Magnesium en astma

Magnesium bij astma, werkt het? Je leest het in dit blog!
 
Magnesium en astma worden nog niet één op één met elkaar verbonden en dat is niet gek want astma is medisch gezien een raadselachtige aandoening. We hebben nauwelijks een idee wat de primaire oorzaken zijn. Wat we wel weten is dat astma (de term komt van het Griekse woord voor hijgen) de laatste honderd jaar steeds meer voorkomt en vaker dodelijk is. Om de primaire symptomen (hoesten, benauwdheid) te onderdrukken is een scala aan medicatie en behandelingen op de markt, maar een eenduidig werkzame remedie ontbreekt vooralsnog. Het inzetten van magnesium om astma te verlichten lijkt veelbelovend en daar gaan we in dit blog dieper op in.

Magnesium en astma: veel gestelde vragen

Als expert op het gebied van magnesium, krijgt Zechsal veel vragen over astma in relatie tot magnesium.
  • Werkt magnesium tegen astma?
  • Hoe werkt magnesium tegen astma?
  • Welke magnesiumsoorten werken het beste tegen astma?
  • Hoe vaak moet ik magnesium nemen als ik astma-symptomen wil bestrijden?
Voordat we antwoorden op deze vragen geven, gaan we eerst eens beter kijken naar astma: wat is het en welke gevolgen heeft het, en kan je er ook mee leven terwijl je prestaties van hoog niveau kunt leveren? Een klein voorproefje: ja, dat kan!

Beroemd met astma

Er bestaat een theorie dat een chronische aandoening behulpzaam is voor de ontwikkeling van een bijzonder talent. In het geval van astma struikel je over de voorbeelden. Van Sharon Stone tot Antoni Vivaldi en van Bill Clinton tot Charles Dickens, het aantal kunstenaars en politici met astma is groot. Bijzonder is dat sporters ondanks deze chronische aandoening aan de longen de top kunnen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan vijfvoudig tourwinnaar Miquel Indurain, zwemkampioen Mark Spitz en schaatskoningin Anni Friesinger. Kennelijk vormt astma ook bij deze sporten, waar uithoudingsvermogen en longcapaciteit heel belangrijk zijn, geen belemmering. Toch zijn zij uitzonderingen. De primaire en secundaire symptomen en gevolgen van astma belemmeren de meeste patiënten wel degelijk in hun dagelijkse functioneren. Zij hebben vaak last van:
  • benauwdheid
  • hoesten en slijm
  • kortademigheid
  • een piepende ademhaling
  • slecht slapen
  • gebrek aan energie

Medicatie voor het ene symptoom, trigger voor een ander symptoom

Astma wordt onderdrukt door medicatie. Hierbij worden de meeste astmapatiënten, dat zijn er alleen in Nederland al meer dan 600.000, over één kam geschoren als het gaat om de medicatie. Via een puffer wordt een luchtwegverwijder als salbutamol of het langer werkende formoterol toegediend. Daarnaast worden ook ontstekingsremmers als beclometason of budesonide voorgeschreven. Door deze medicatie worden de symptomen slechts verlicht en niet verholpen en kunnen ze vervelende bijwerkingen hebben[1] zoals:
  • trillende handen
  • een onrustig gevoel
  • hartkloppingen
  • heesheid
  • schimmelinfecties in de mond
Al met al een ‘niet al te wenselijke situatie’, maar voor sommigen wel de enig mogelijke. Wellicht kan magnesium hier hulp bieden.

Oorzaken van astma

Voordat we ingaan op magnesium als ondersteuner bij astma is het goed om eerst op de oorzaken van astma in te gaan. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw  dacht men dat astma een neurologische aandoening was, waarbij het zenuwstelsel verkeerde signalen naar de longen stuurde. Sinds die tijd nemen we aan dat het een allergische reactie is op bijvoorbeeld huismijt, katten, chemische stoffen, luchtvervuiling en sigarettenrook. Hoewel duidelijk is dat deze zaken een aanval kunnen veroorzaken, verklaren ze de oorzaak maar voor de helft van de gevallen. Het is namelijk vastgesteld dat astma-aanvallen ook kunnen worden opgeroepen door stress, plotselinge kou, lichaamsbeweging of andere factoren die niets van doen hebben met allergenen, verontreiniging, pollen of wat er nog meer in de lucht zweeft. Het is zeker dat – in tegenstelling tot andere longziektes – een aanval van astma tijdelijk is en dat bij die aanval de luchtwegen zich vernauwen, waardoor het moeilijker wordt om lucht naar binnen en vooral naar buiten te krijgen.[2] Ook weten we dat astma vaak begint in de kinderjaren. De piekleeftijd voor de eerste aanvallen is dertien jaar, maar ook als volwassene kun je astma ontwikkelen.

Neem een kat

Opvallend is dat astma een westerse ziekte is. Kennelijk is er iets aan de westerse leefstijl of eetpatroon waardoor je vatbaarder wordt. Sommigen verklaren dit aan de hand van de zogenaamde ‘hygiënehypothese’. Dit is het idee dat een vroege blootstelling aan infectiebronnen je weerstand tegen allergieën, waaronder astma, versterkt. Wellicht dat dit opgaat voor de patiënten die via allergieën worden getriggerd. Anekdotisch bewijs hiervoor komt van één van de leidende astma-onderzoekers, Neil Pearce, hoogleraar epidemiologie en biostatistiek. Het viel hem op dat mensen die vroeg in hun leven een kat hebben gehad, een levenslange bescherming tegen astma bleken te hebben[3]. Zoals zo vaak zullen ook hier de uitzonderingen niet voldoende zijn voor de wetenschappelijke standaarden. Daarvoor zijn de mogelijke oorzaken van astma te uiteenlopend en zijn de factoren voor het ontstaan te individueel. Des te opmerkelijker is het dan ook dat de (farmacologische) behandeling in de eerste lijn zo sterk is versimpeld en gestandaardiseerd.

Een rol voor magnesium bij astma?

Kan magnesium een oplossing zijn bij astmaklachten? Er zijn argumenten en wetenschappelijke signalen genoeg om extra magnesium bij de behandeling van astma te overwegen. Dit geldt zowel curatief, bij bestrijding van aanvallen, als preventief, bij het voorkomen van aanvallen. Geen slecht idee dus, maar extra magnesium biedt helaas niet de oplossing voor alle astmapatiënten. Wat kunnen we wel zeggen over de rol van magnesium bij astma?
  • Vast staat dat magnesium zowel werkt als ontstekingsremmer en als luchtwegverwijder. Niet zo sterk als de daarvoor ontwikkelde medicatie, maar daar staat tegenover dat er vrijwel geen bijwerkingen zijn[4].
  • Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat de behandeling bij ernstige astma-aanvallen met magnesium veilig en effectief is[5].
  • Magnesium wordt vaak genoemd als essentiële voeding voor het onderhoud en de werking van het immuunsysteem[6].
  • Magnesium is een erkende anti-stressor. Zeker bij de astmapatiënten waar stress de trigger is, is extra magnesium zonder meer aan te bevelen[7].
Ook het gebruik van intraveneus magnesiumsulfaat bij astma in ziekenhuizen bij ernstige gevallen kent al een lange traditie. Toch lijken de wetenschappelijke onderzoeken, de gefundeerde argumenten en de historie over inzet van magnesium bij de eerstelijnsbehandeling van astma nog nauwelijks een rol te spelen. Tijd voor een heroverweging. https://www.zechsal.nl/blog/magnesium-en-astma
         
Een gezond, veelzijdig, gebalanceerd eetpatroon en beweging is van belang voor het in stand houden van goede gezondheid. Wil jij meer inzichten verkrijgen in jouw eetpatroon? Wil je weten of je voldoende Magnesium binnenkrijgt? Met deze eetdagboek van het voedingscentrum, kan je al gauw een inzicht verkrijgen in jouw eetpatroon.
Mijn Voedingscentrum – Mijn Voedingscentrum Als leefstijlcoach help ik je uiteraard ook graag verder! Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Leave a comment

Open chat
Hulp nodig?
Hallo, ik ben Diane,
Hoe kan ik je verder helpen?